Alle mennesker oplever op og nedture i livet – i perioder flere eller færre.
Vores humør kan ændre sig mange gange i løbet af en dag. Det ene sekund er man glad, det andet irriteret – uden en særlig årsag. Jeg tror ikke på, at nogen af os er i stand til at føle sig lykkelig hele tiden – 24/7. Det ville nok også være lidt kedeligt.
Ting, der hænder os, kan vi ikke gøre noget ved. Men vi kan gøre noget ved den måde, som vi håndterer ting på, når de hænder os. Vaner, som er en stor del af vores dagligdag, er afgørende for, hvordan vi tænker og gør. Hvis du altid gør hvad du altid har gjort, vil du altid få hvad du altid har fået. …
Men med nogle få justeringer af vores vaner, kan vi opnå mere glæde og et mere lykkeligt liv.
5 gode vaner der fremmer et lykkeligere liv
Sig “Pyt” lidt oftere!
Det er et kort ord på kun tre bogstaver. Faktisk er ordet “Pyt” blevet kåret som danskernes yndlingsord i 2018! At kunne sige “pyt” er den vigtigste vane for et gladere og lykkeligere liv. Vi lever i en tid, hvor kravene til os er stigende, hvor stress og nedskæringer på arbejdspladser er hverdagskost. “Pyt” kan hjælpe med at skabe grænser og derved forstå dem, selvom vi siger det til vores nærmeste. At kunne sige “pyt” kan hjælpe os med at udtrykke vores mål, planer og ønsker mere tydeligt. Det skaber mere tid til reflektion for hvad der er vigtigst for dig lige nu! Det giver dig mulighed for at gøre det, der gør glad.
I min barndoms opdragelse, var det fy-fy at sige pyt. Min mor sagde, at det kunne tolkes som ligegyldighed og dovenskab. Personligt er jeg typen, der i lang tid kan gruble over nogle små ting, og det kan ødelægge min dag. Selvom det krævede en stor indsats, har jeg i min voksne alder lært mig selv at sige “pyt”. Jeg tager, som de fleste danskere, gerne dette ord til mig 🙂
Omfavn forandringer
Er du virkelig glad eller er du bare “komfortabel?” Hvis du er tilfreds med dit liv som det er, og ikke ønsker at ændre noget – er det hele jo bare som det skal være. Hvis du derimod drømmer om at gøre noget anderledes, drømmer om at prøve nye ting, udvikle dig og lære nyt, vil disse ting sandsynligvis ikke ske. Medmindre du kommer ud af din trygge “puppe”, din komfortzone, og går målrettet efter det. Forandring er lig med udvikling, og sker ikke bare af sig selv. Du skal få det til at ske! Positive forandringer drives aldrig fra komfortzoner. Hvis du vil ændre noget, skal du omfavne en del af din egen usikkerhed og fintune den. Du skal være villig til at være i din “ukomfortable” zone på din vej til målet.
Du behøver ikke at forklare dig selv!
Selvsikkerhed kan hjælpe dig med at forbedre dine forhold – og det handler ikke kun om at lære at sige “pyt” eller “nej.” Hvis du har venner, kolleger eller familiemedlemmer, der prøver at få dig til at gøre ting, du i virkeligheden ikke har lyst til at gøre eller hele tiden kommenterer dine valg i livet – kan det være, fordi du ofte undskylder dig selv og aldrig har etableret grænser. Du har handlet sådan, fordi du ønskede at være “sød” eller vellidt. Når disse grænser er sat på plads og du er tryg, er du ikke villig til at tolerere og acceptere hvad som helst. Dette vil hjælpe med at opbygge sundere og stærkere relationer, uden at du vil føle behovet for at undgå nogen. Husk – du skylder ikke nogen en forklaring!
Prioriter alenetid!
Vi kender fra historien, hvordan store kunstnere, musikere, malere og munke har dyrket ensomheden som et middel til at opnå større selvindsigt, selvhelbredelse og “grounding” (at opnå jordforbindelse). Den sunde ensomhed er en kunst, hvor man er alene uden at føle sig ensom. Hvad føler du, når du bruger tiden i dit eget selskab? Stilhed og alenetid, kan på nogen virke skræmmende. Man den kan hjælpe dig med at se tingene i nyt lys og genvinde dit fokus. Ved at dyrke alenetid kan du hjælpe dig selv med at finde kreativitet og klarhed, samt reflektere over ting som dine relationer, målsætninger, dine planer og behov.
De af os, som er meget sensitive, har tendens til at føle alt. Til tider skaber denne sensitivitet så meget støj omkring os, at den eneste redning er alenetid. Omgivelserne kaster deres egne meninger mod os, dømmer eller dumper deres egne følelser over os. Selv de bedste relationer kan virke lidt udmattende. At bruge alene tid er godt for vores sjæle. Det handler ikke kun om at tage en pause fra alt og alle. Det handler om at se og reflektere over egen adfærd, vaner og handlinger.
Vær taknemmelig
“Tak er den eneste bøn, du behøver i et helt liv”, siger Mester Eckhart.
Det faktum om hvor du er i dag, behøver ikke at stoppe dig, hvor du vil hen. Lad være med at bekymre dig om, hvad alle andre gør. Brug ikke omstændighederne som en undskyldning, men gør taknemmelighed til en del af din daglige rutine.
Dit liv er, hvad du gør det til! Og hvis du bruger det meste af din tid på at tale om ting, der ikke fungerer godt, og hvis du konstant klager over det, så vil dit liv blive sådan. Alt hvad du vil lægge mærke til vil være: de dårlige, de negative, de stressende og frustrerende dele af dit liv.
Vi bliver ked af over så mange små, ubetydelige ting. Vi lader os blive forstyrret af ligegyldige ting – vi tillader dem at nærme os. I mellemtiden er der så meget at være taknemmelig for. Taknemmelighed er at finde lykken ved at opdage, hvad vi allerede har. Jo mere du holder øje med det “gode” i dit liv, jo oftere vil du bemærke det. Prøv og tænk hvor heldig du er, at du kan: elske, grine, sanse, gå, løbe, kramme og elske… Du kan lære af dine fejl og gå helskindet igennem svære tider. Hvad en tankegang opfatter som en hindring, vil en anden se som en mulighed for at vokse og lære.
Forfølg dine drømme
Start hvor du er – med de “hjælpemidler” du allerede har. Start i dag – dagen i morgen er et mysterium. Uanset hvor længe du venter, bliver timingen aldrig “rigtig”. Jo længere tid du venter på de rigtige omstændigheder for at du kan forfølge dine drømme, jo mere tid spilder du. Forhindringer 0g modgang gør dine mål værd at forfølge, og uden dem ville dine præstationer ikke føles som “rigtige” præstationer. Tillad ikke dit ego at blive din største hindring.
Vi kan tilbringe resten af vores liv og vente på at begynde at leve. Eller vi kan føle frygten, men alligevel gå efter vores mål og drømme. Vi liver i mulighedens tid – med et hav af muligheder til at forfølge vores drømme. Vi kan stort set tage den uddannelse vi vil, hvis det er dét, vi vil. Men der er visse ting i livet, som vi ikke kan lære ved at tage et kursus eller læse en bog. Disse ting kan læres, når vi gør noget, søger viden og vokse gennem vores nye oplevelser. Din alder er ligegyldig – det er aldrig for sent at fortsætte med at leve…
Tjek Ben Bergeron, der er meget crossfit, men også meget om livet. Hans have to get to har jeg taget til mig.
Kære Jenny,
Tak for tippet. Det lyder spændende. Ham tjekker jeg helt sikkert ud.
Kh Diana