Forleden havde jeg en snak med min 20-årige søn, som sansynligvis flyver fra reden meget snart. Han ved, som de fleste unge mennesker, ikke ret meget om opbevaring af madvarer. Heldigvis for ham, flytter han hjem til søs i København, som har klaret sig selv i mange år, og som kan hjælpe med nogle af de der begynder – praktiske råd.
Moar!?… Må avocadoer komme i køleskab? Hvad med kartofler? Tomater? Og hvad med løg? Alle disse spørsmål var årsagen til at jeg besluttede at skrive dette indlæg med en liste over de 10 madvarer, som jeg ikke opbevarer i køleskabet.
Pyha! Ved I hvad, jeg måtte liiige surfe på nettet for at finde svarene på nogle af spørgsmålene. Og her bliver bloggen, som jo er en slags online dagbogs medie, lige pludselig meget relevant! Jeg tænkte, at jeg da bare laver et indlæg over de 10 mest almindelige madvarer, som vi oftest køber, og så kan de (han) bare klikke sig ind på bloggen, hvis eller når behovet opstår.
Very smart! 😉
- Når vi har købt Avocadoer, som ikke er spisemodne, opbevarer vi dem ikke i køleskabet, fordi kulden i køleskabet vil forhindre modningsprocessen. De spisemodne avocadoer, kan til gengæld med fordel opbevares i køleskabet, da de så vil holde sig i længere tid. Avocadoer er fantastiske som madder på et stykke ristet rugbrød. Se f.eks. denne opskrift på en lækker Avocadomad lige HER.
- Løg med skræl har det bedst med at blive opbevaret i stuetemperatur, da kulden hurtigt vil gøre dem bløde og mugne. Har man rester af skrællede eller hakkede løg, skal disse opbevares på køl i et lufttæt beholder.
- Kartofler skal opbevares tørt, mørkt og køligt, men ikke i et køleskab. Køleskabets lave temperaturer kan på kort tid omdanne kartoffelsstivelsen til sukker. Det anbefales at tage kartoflerne ud af evt. plastik- eller papirspose og opbevare dem i et rum/papkasse med god luftventilation. Har du i øvrigt set opskriften på min Kyllingetærte med brie og kartofler her?
- Bananer bevarer de gode vitaminer og mineraler bedst udenfor køleskabet, og derfor bør de ikke placeres i køleskabet – medmindre man skal lave sunde bananis (se min opskrift på sunde Banan ispinde lige HER) eller banansmoothies, hvor man skal bruge bløde, overmodne bananer.
- Tro det eller ej, men opbevaring af hvidløg i køleskabet vil få dem til at spire ret hurtigt. Hvidløg kan blive bløde og gummiagtige indeni, men det opdager man først, når man skræller dem (udenpå vil hvidløget være intakt). Har du forresten hørt om sort hvidløg, som kan købes i de fleste Coop butikker? Sort hvidløg (eller Black garlic) er spækfyldt med gode antioxidanter, som ikke findes i den friske udgave. Jeg er så småt begyndt at kunne lide sort hvidløg, og har da også udviklet et par opskrifter, hvori den indgår. Se f.eks. denne opskrift på Kødfri moussaka med grillede auberginer HER.
- Intet udtørrer brød hurtigere og gør det gammelt og hårdt, som et køleskab! Har man lavet sandwiches, skal disse selvfølgelig opbevares på køl.
- Vi elsker alle smagen af solmodne tomater, men der bliver ikke ret meget tilbage af denne søde smag, hvis man opbevarer tomaterne i køleskabet. Tomater “modner konstant” og kulden fra køleskabet vil stoppe denne modningsproces, samt ændre teksturen og smagen. Tomater har det bedst ved at blive opbevaret i stuetemperatur.
- Opbevaring af olivenolie i køleskabet vil gøre olien hård som smør, samt medvirke til dannelse af indvendige krystaller og kondens. Opbevar olivenolien tørt, mørkt og under stuetemperatur. Også hvis du laver denne her Basilikumolie.
- Frugter som f.eks. kiwi, mango, blommer, ferskner og abrikoser kan ligesom tomater miste deres næringsværdi, hvis de opbevares i køleskabet. Frugter opbevares bedst tørt og ved stuetemperatur. Vi er rigtig dårlige til at spise frugt herhjemme, så jeg køber ikke ret meget ad gangen, så vi når at få spist op inden de bliver kedelige.
- Citrusfrugter inklusiv citroner og lime er fyldte med citronsyre, som sørger for at disse frugter, ligesom det er tilfældet med tomater, modner konstant. Køleskabskulden vil stoppe denne modningsproces, misfarve skallen og danne kedelige, grimme pletter på overfladen. Er citrusfrugterne økologiske (ikke overfladebehandlede) bevarer de bedst smagen, hvis de opbevares ved stuetemperatur. Det er dog min erfaring, at de økologiske citroner bliver ret hurtigt dårlige, hvis ikke jeg bruger dem indenfor 1 uge efter de er købt med hjem. Se også opskriften på min Pink grape salat med chilimandler og avocado lige HER.
XO XO Diana ♡
Kurtyny Na Bramę skriver
Fantastisk interessant information, nu ved jeg, hvorfor min olie i køleskabet ser så mærkeligt ud!