Der er efterhånden blevet produceret rigtig mange forskellige slags is hjemme i vores køkken. Siden vi fik vores ismaskine for ca. 5 år siden, har vi virkelig fået smagen for en lækker, cremet hjemmelavet is. Den tåler ingen sammenligning med den købte version. Dermed ikke sagt at de færdiglavede is smager dårligt. Nej…..men hjemmelavet frisk vaniljeis, lavet af lækre økologiske råvarer smager bare vildt lækket.
Når man nu er den heldige ejer af en ismaskine, finder man ud af at gøre “hjem is” produktionen nemmere for sig selv. Det er lækkert at smage forskellige slags is, især når bær sæsonen går i gang eller rabarberne i haven skal bruges. Denne vaniljeis smager himmelsk! Opskriften til denne vaniljeis er derfor gået ind og blevet til min all round grundopskrift i alle mine is opskrifter.
Vaniljeis på en ismaskine og den bedste is grundopskrift
Som regel starter jeg med at lave den angivne portion, som giver ca. 1500 ml silkeblød og cremet vaniljeis. Efterfølgende deler jeg “isbaren” i to eller tre portioner, alt efter hvilken is jeg skal lave. Hvis jeg eksempelvis skal lave nougatis, hindbær is eller jordbæris, tilsætter jeg smagsgiver massen separat, når isbaren er “moden” efter 24 timer. Har man ikke en ismaskine, er man nødt til at erstatte mælken med piskefløde, da vandet i mælken vil krystallisere til is i fryseren.
En af de vigtigste ingredienser i denne vaniljeis grundopskrift er is stabilisatoren Cremodan, som kan fås HER. Da jeg ønsker en fedtfattig is version, laver jeg den på mælk. Her er cremodan et must, fordi den netop gør isen cremet ved at forhindre væsken i mælken i at krystallisere til is. Druesukker og skummetmælkspulver gør isen fast, cremet, luftig og fyldig. Denne vaniljeis smelter på tungen uden at løbe, og har man smagt den en gang glemmer man det ikke igen…
Vaniljeis på en ismaskine og den bedste is grundopskrift
Ingredienser
- 1 l økologisk sødmælk
- 500 ml piskefløde
- 2 tsk cremodan is stabilisator
- 250 g sukker
- 3 spsk druesukker
- 100 g skummetmælkspulver
- 3 spsk flydende glukose (eks. Bilka)
- 3 stk pasteuriserede æggeblommer (bæger)
- 1 knsp fint salt
- 1 stk frisk vaniljestang (kornene heraf)
Sådan gør du
- Alle ingredienser, inklusiv et sukkertermometer, vejes og stilles frem.Fløde, sødmælk, skummetmælkpulver og glukose sættes over i en non-stick gryde og under konstant omrøring varmes op til ca.40 grader.Skrab fra vaniljestangen blandet med lidt sukker. Vend vaniljesukkeret med resten af sukkeret. Gem den tomme stang.Bland cremodan, salt og druesukker sammen med sukker, og vend denne masse i den lune mælk/fløde masse. Tilsæt æggeblommer og de tomme flækkede vaniljestange og varm massen op til 84 grader Celcius under konstant omrøring.Hæld straks over i en kold Margrete skål, og når massen er kold, stilles den på køl i mindst 12-24 timer inden den røres på ismaskine.
Indlægget indeholder affiliate links.
Christian skriver
Hej Diana
Jeg jagter den ultimative is opskrift og din står rigtig godt pt selvom den jeg lavede mangler nogle ingredienser.
Jeg havde også misforstået det med æg, så jeg har brugt det halve. Havde heller ikke glukose og druesukker, så det kom ikke i. Det blev glimrende – super cremet – hidtil bedste isopskrift. Men faktisk forstår jeg ikke hvorfor der skal æg i. Når du bruger Cremodan ville jeg mene at det er helt unødvendigt. Som jeg forstår det, erstatter cremodan netop behovet for æg. Har du erfaring med at lave det uden æg?
Og så et spørgsmål til druesukker og glukose. Hvilken effekt tilfører de?
Og sidst men ikke mindst. Hvis man undlader æg, er der vel ingen grund til at opvarme andet end at det gør det lidt lettere at opløse diverse pulvere?
Diana Winther skriver
Hej Christian
Uhh… nogle gode og lidt nørdede spørgsmål du stiller mig. Ville ønske jeg kunne svare. Men alle mine isopskrifter laver jeg efter en gammel gammel bog Ismageriet af Kim Tøvlesø Simonsen. Der er to grundopskrifter i og begge med blommer. Jeg tror det er smag og behag. Og hvis du synes isen smager godt uden blommer, behøver du ikke komme det i.
Dbh Diana 🙂
Gert Ruben Bodeholt skriver
Hej DIANA,
Tak for nogle gennemarbejdet is opskrifter. Har nogen spørgsmål, til måden du laver isen på. Jeg er lidt ny i Ismageri, men har støvsuget nettet for opskrifter og teknikker, og kommet til en noget ligende måde at gøre det på som dig. Mine spørgsmål lyder; hvad er grunden til at du varmer mælke basen op til 40 grader , og så derefter tilsætter resten, istedet for bare at tilsætte det hele fra start af og varme det op til 84 grader. ? .
Og er der en grund til at du Blander cremodan, salt og druesukker sammen med sukker ?
Mvh. Gert
Diana Winther skriver
Hej Gert,
Jeg er mega glad for, du kan bruge isopskrifterne som inspiration 👍🏻
Svar på dit første spørgsmål:
Den gradvise opvarmning skal til for at de pulveriserede produkter skal have længere tid at blive opløst i mælken ift æggeblommerne. De skal i efter massen er nået op på de 40 grader. Blommerne legerer bedre, og isen bliver dejlig luftig og blød.
Svar på det andet spørgsmål:
Det er bare nemmere, sætter samme skål på køkkenvægten og vejer det hele i den samme skål 😃
De tørre ingredienser opløses bedre i mælken, når de er blandet sammen.
Mvh
Diana
Jakob Kjeldberg Andersen skriver
Hej Diana,
Jeg har et spørgsmål ang. mængden af tilsætning af smag/frugt/karamel/praline/chokolade etc. Smag og behag er selvfølgelig forskellig, men hvor mener du ca., der skal bruges af fx Monin jordbærpuré til hele is-portionen på 1.500 ml (og samme spørgsmål til de andre typer tilsætninger)?
Med venlig hilsen
Jakob Kjeldberg Andersen
Diana Winther skriver
Hej Jakob,
Jeg bruger altid 500 gram bær til 1500 ml is (uanset bærtype)
Tjek evt alle mine is opskrifter under fanen “isopskrifter” Der står den præcise mængde.
Du kan finde alle is opskrifter herunder:
https://www.bydianawi.com/Alle%20opskrifter/opskriftsindeks/hjemmelavet-is/
Mvh
Diana
Kati skriver
Er det så 3 æggeblommer el 6 æggeblommer alias 3 bæger. Ikke lige til at tyde hvad der menes.
Diana Winther skriver
Hvis jeg forstår dit spørgsmål korrekt, så står der i selve opskriften “3 stk pasteuriserede æggeblommer (bæger)” Dvs der bruges 3 stk bæger med æggeblommer.
Kati Schmidt-Rasmussen skriver
Jo men det er fordi så de bæger man køber i netto indeholder 2 æggeblommer pr bæger, mens andre indeholder 1,5 og andre igen 1, så jeg var i tvivl om, hvor mange æggeblommer du brugte i din opskrift.
Diana Winther skriver
Aaah, NU kan jeg bedre forstå spørgsmålet 🤪
Jeg bruger de bæger med 2 æggeblommer i. Jeg var ikke klar over, at de fandtes i andre størrelser 🤔
Men du skal bruge 6 stk pasteuriseret æggeblommer 🙏🏻
Hilsen Diana