Husk at smile før du sover, så går dagens surhed over. Fint ordsprog, som virker. Man sover også bedre, når man smiler til dem, man elsker, inden man lukker øjnene og glider hen i drømmeland. Men hvad med dagen i morgen? Er der noget vi selv kan gøre for at få en morgendag, fyldt med positiv overskud til arbejde, familie, børn, pligter, venner, træning og alt andet betydningsfuldt, som vi er omgivet af? Svaret er, JA! Vi kan gøre en del selv. Vi kan sove! Sove til en fantastisk morgendag! Vi kan sove til sundhed, lykke, masser af positive tanker, velvære, nærvær og overskud.
For noget tid siden hørte jeg i morgenradioen, at ifølge Sundhedsstyrelsens store undersøgelse “Den nationale sundhedsprofil” fra 2013, har omkring hver niende dansker haft problemer med nattesøvn indenfor de sidste 14 dage. Omkring 10% har kronisk søvnløshed i den grad, at det påvirker helbredet, både fysisk og psykisk. Parallelt med det, hører vi igen og igen, at forbruget af lykkepiller er stigende. Der er flere tilfælde af depressioner. Stress er blevet årsag til at ca. 35000 personer dagligt er sygemeldte i Danmark. I en tid, hvor vi bliver tudet ørene fulde om sund kost, eller bare kost med højt dit og lav dat, savner jeg virkelig, at vi huskede os selv på, at en god og kvalitetsfyldt nattesøvn er mindst lige så vigtig for vores sundhed. Det er ikke kun børn, der har behov for 8 timers nattesøvn. Vi, voksne mennesker, kan ikke leve et sundt liv uden.
Nedenfor har jeg fundet nogle syndere og beskrevet de 9 vigtigste hverdagsrutiner, som har hjulpet mig til at sove bedre:
- 8 er et magisk tal. 8 er det antal timer, som vi voksne skal sove mindst i. Tidligt i seng, tidligt op – er det bedste man kan gøre, helst også i weekenderne. En kæmpe gevinst er også, at det virker foryngende at få nok søvn, og man forbrænder ca. 700 kcal via det basale stofskifte! Den største synder for mig er sociale medier. Jeg er en visuel indtrykssluger og kan bruge rigtig lang tid på instagram, blogs og pinterest. For at kunne kontrollere dette (og ikke omvendt), har jeg sat min iphone til at ringe hver aften kl 20.00 med en påmindelse på skærmen: “TID TIL OFFLINE”.
- Fast sengetid er ikke kun for børn. Jeg prøver at gå i seng på samme tid hver aften (det kniber dog lidt i weekenderne).
- Jeg bruger dæmpet lys fra en natlampe, når jeg f.eks læser en bog. Melatonin er et hormon, som regulerer vores døgnrytme. Kraftigt lys reducerer produktion af melatonin ved at “snyde” hjernen til at det er højlys dag, og det gør os mindre søvnige. Jeg holder mig fra at bruge ipad, iphone eller laptop mindst en time inden jeg skal i seng. Disse enheder har omkring 6.500 kelvin, som svarer til, at man kigger direkte ind i en lampe.
- Jeg har nogle få, men faste “før sengetids” rutiner, såsom en body scan øvelse, som jeg stiftede bekendtskab med på et Mental Robustheds kursus. For nogle år siden læste jeg en bog af Eckhart Tolle “Nuets kraft”, hvor der blandt andet stod, at body scan øvelsen var buddhisternes selvhelbredelses (healing) metode. Øvelsen (visuel kropsscanning) varer kun 5 minutter, og er så effektiv, at jeg kan mærke en forskel med det samme. Jeg bliver afslappet og træt, og min hjerne renses straks for alle støjende tanker. Når jeg laver denne øvelse, kan jeg bedst lide at ligge fladt på ryggen (bedst på gulvet på et gulvtæppe) “i kors” med lukkede øjne, håndfladerne opad og med nakken, lænden og fødderne helt afslappede og tunge. Det føles virkelig rart at få “jordforbindelse” med hele den bagerste kropsoverflade! (Tænk engang, hvor mange timer vi bærer vores kropsvægt på en lille areal, som vores fødder fylder?!) Når jeg føler jeg ligger godt, begynder jeg at “mærke, føle” mine tæer, underben, knæ, lår (bag og foran) og så videre opad. Selvom tankerne vandrer et andet sted, vender man tilbage igen. Det lyder måske lidt langhåret, men body scan er den bedste måde at nulstille både sind og krop på. Nogle dage hører jeg også Musicure musik af Niels Eje på min lille ipod shuffle (Musikken kan købes på apoteket eller i itunes, og er kendt for at have beroligende effekt på patienter). Kort sagt sender faste gentagelser af rutiner psykologiske signaler til hjernen om, at vi er klare til at sove.
- Der kan være nogle nætter, hvor jeg vågner op og ikke kan falde i søvn igen på grund af tankemylder. Når det sker, skynder jeg mig at skrive tingene ned på en blok, som jeg har liggende i skuffen af mit natbord. Når jeg skriver tingene ned, smækker min hjerne straks i for denne “tankemylder skuffe”. Jeg kan så tage mig af bekymringerne, når jeg vågner igen, hvis de stadig er aktuelle (og paradoksalt nok, er det de sjældent).
- Motion forbedrer kvaliteten af vores søvn! Og nej, jeg mener ikke lige før sengetid 😉 Jeg har fundet ud af, at motion renser mit hoved for bekymringer. Husk, du behøver ikke løbe halvmaraton! En rask gåtur er fint!
- Jeg spiser aldrig før sengetid, men kan godt lide at drikke en god kop varm grøn te før sengetid og holder mig væk fra koffein og alkohol. Hvis jeg alligevel er sulten, kan jeg godt tage et halvt rugbrød med ost eller et glas juice.
- Jeg laver TO-DO liste til næste dag. Det at skrive morgendagens prioriteter ned på et stykke papir, renser mit hoved for forstyrrende, ambitiøse tanker om natten. Og så er det så dejligt at planlægge og at have overblik 🙂
9. Og en lille bonus ting jeg trækker ud af ærmet i de mere stressede perioder, er mine Baldrian dråber (Valeriana officinalis). Baldrian dråber er lavet af roden af valeriane planten, som er den bedst dokumenterede beroligende lægeplante mod uro og søvnløshed. Jeg foretrækker dråber (ekstrakt) fremfor tabletter, fordi dråberne bliver optaget meget hurtigere og har dermed en hurtigere virkning.
Flere kliniske forsøg har vist, at valerianerod får personer til at falde hurtigere i søvn og sove bedre igennem, sammenlignet med personer, der i istedet har fået et placebo præparat (snydetablet) uden aktive stoffer. Jeg drypper 20-25 dråber i et lille glas vand og drikker det lige før sengetid. Baldrian dråber kan købes HER
♡
Indlægget indeholder affiliate links.
Skriv din kommentar herunder og klik på "Skriv kommentar" for at sende.