Når jeg ser et stykke bagværk, hvor der virkelig kan mærkes sjæl og kærlighed til bagværket, bliver jeg altid varm om hjertet! Der er ikke noget mere hyggeligt end at smage friskbagt brød eller flutes, som ved første bid knaser, dufter og smager af friskkværnet korn og gyldne kornmarker – lige så vidt som øjet rækker! Umm… Det var nøjagtig samme følelse jeg fik, da jeg i sidste uge smagte nogle mørke, rustikke langtidshævede flutes på et kursus på hotel Strandparken i Holbæk.
Rustikke langtidshævede flutes med knas og skorpe
Jeg tænkte straks at disse må bages hjemme i mit køkken. Så kom spørge jørgen naturligvis frem, og jeg skyndte mig med en vis portion ydmyghed, at spørge efter en opskrift. Først blev jeg lidt skuffet da tjeneren oplyste, at kokken lavede al deres brød på slump. Naturligvis, tænkte jeg! Men jeg blev glad i låget igen, da jeg i løbet af eftermiddagen fik stukket opskriften i hånden af den samme venlige tjener. Så han skuffelsen i mine øjne? Det var også ham, der introducerede mig for det mørke maltmel fra Aurion, som var hovedingrediensen i disse flutes. Maltmelet fra Aurion er et økologisk og biodynamisk dyrket mel – noget som jeg værdsætter højt. Portionerne i opskriften, som svarede til rigtig mange flutes, blev tilrettet og tilpasset hjemmeproduktionen. Og disse rustikke, langtidshævede flutes med knas og skorpe blev til.
Mere inspiration til: Påskeæg med naturlige farver; 10 madvarer, som jeg ikke opbevarer i køleskabet; Kylling kebab pizza på 10 minutter; Gode tips til pasning af afskårne tulipaner; Hvorfor mætter proteiner.
Håndæltning eller køkkenmaskine?
Disse flutes har jeg udelukkende lavet ved håndæltning, og den bedste medhjælper her er en plastikskraber eller plastikspatel. Den er rigtig god til at nå helt rundt i skålens kurver og opfanger mest effektivt al dejen. Hvis man hellere vil lave sandwichbrød i stedet for flutes, skal man bruge samme portionsstørrelser og æltemetode. Man skal blot skære (ca. 22 stk) firkanter ud af dejen i stedet for med samme plastikskraber.
- 700 ml lunkent vand
- 2 dl økA-38 0,5% (stuetempereret)
- 1 ps tørgær
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- 2 spsk mørk økologisk maltmel fra Aurion
- 500 g hvedemel Tipo 00
- 250 g durummel
- 2 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl valnødder (kan undlades)
- Bland de tørre ingredienser sammen (minus gær) i en stor dyb bageskål med god plads.
- Bland lunkent vand, a-38 og tørgær sammen i en større skål med en piskeris. Lad det stå og "modne" i mindst 10 minutter.
- Vend væsken ind i skålen - lidt af gangen. Start med at ælte dejen med en stor træske, og bagefter med hænder og afslut med en plastikskraber.
- Ælt dejen i mindst 10 minutter og kom så meget (eller så lidt) dejvæske, så dejen bliver lind og let flydende! (se billedet herunder)
- Lad dejen efterhæve på køl natten over.
- På bagedagen: Tænd ovnen på 250 grader med bagepladen indeni. Drys mel på flutesformen.
- Vend dejen på et køkkenbord drysset godt med mel, og med en plastikskraber og uden at ælte for meget i dejen, skæres der 4 lige dej klumper. Disse skal forsigtigt - med skraber og hænder -formes/strækkes til fire lange flutes og flyttes over i flutesform.
- Sæt flutesformen med de fire flutes ovenpå den varme bradepande og bag på 250 gader i 5 minutter. Herefter skrues ned på 200 og bages i yderligere 10-15 minutter - afhængig af ovn.
- Et godt tip: Bank på flutes under bagning med en aflang metal genstand - hvis lyden er "hul" er de færdigbagte!
- Lad de friskbagte flutes køle tildækket af på en bagerist.
- Opbevares i en madpose eller gemmes i fryseren.
Vi spiste disse sprøde flutes sammen med en af vores favorit vinter detox gryderetter, som kan ses herunder. Opskriften på denne følger i et separat indlæg. Så bliv hængende lidt endnu…… jeg tror godt jeg kan garantere, at I også vil være vilde med den.
Disse flutes vil også smage godt sammen med verdens bedste russiske borsch eller gryderet med oksekød og auberginer! Eller min karrysuppe med kylling, tomatsuppe, græskarsuppe med ristede chorizo og basilikumolie og cremet sellerisuppe med råstegte kammuslinger
Spændende opskrift, men mangler der ikke almindelig mel?
Kære Karina,
Tak for din kommentar. Og selvfølgelig gør den det! Det er hermed rettet i opskriften!
Tak for du tog dig tid til at skrive 🙂
God fornøjelse med bagningen!
Kh Diana <3